neděle 26. ledna 2014

Brownies

Lednová výzva v podobě čokoládové bomby je na světě. Chcete-li vyzkoušet to nejčokoládovější potěšení, brownies jsou skvělá volba. Na začátek bych měla uvést, že ač je to poněkud zvláštní,vtipné a neobvyklé, tak nejsem milovníkem čokolády. :D Nemám potřebu koupit si tabulku čokolády a sníst ji celou během pár minut. Nevadí mi,ale nelibuju si v ní a nevyhledávám ji..:)  Avšak z čokolády ráda peču. Ochutnám a podělím se většinou s ostatními...:) Kdysi jsem slyšela, že chutě se po určité době mění, tak snad se mi ty chuťový potvůrky poblázní a třeba i já si jednoho dne budu čokoládu opravdu vychutnávat..:)

Tak tedy k receptu, přípravě a celé lednové výzvě.
Brownies sem chtěla upéct už dlouho. Jenže nebyl menší plech, velké množství čokolády na moje chuťové buňky.. Jednou jsem však objevila video na brownies od www.sortedfood.com a líbil se mi jejich vzhled. Na povrchu křupavé ale vevnitř ještě trošinku vláčné a dozdobené M&Ms, kousky čokolády... Takže ty sem musela zkusit. Inspirace sice přišla z této stránky, avšak recept jsem převzala od Apetitu. S lehkými úpravami.

Těsto:
120g másla
100g hořké čokolády
2 vejce
160g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (20g)
55g hladké mouky
15g kakaa
90g mléčné čokolády

Na zdobení
lentilky
4 čtverečky hořké čokolády
     vlastně můžete nahoru hodit cokoliv, co máte rádi, fantazii se meze nekladou... od oříšků přes sušené ovoce až po lentilky..



Postup:

Suroviny z ledničky vyjmeme z lednice alespoň 15 minut před přípravou, aby měly pokojovou teplotu.

1. Ve vodní lázni si necháme rozpustit máslo s hořkou čokoládou. Až nám vznikne kompaktní směs, kterou čas od času promícháme. Misku odděláme z hrnce a necháme obsah zchladnout na pokojovou teplotu.

2. V jiné nádobě si vyšleháme vajíčka s krupicovým a vanilkovým cukrem. Objem se nám zhruba zdvojnásobí. Zapneme si troubu na 180°C a necháme ji předehřát.

3. Vychladlou směs čokolády a másla přidáme po částech ke směsi vajíček a cukru. Mícháme zlehka! Apetit radí , že bychom měli míchat ve tvaru osmiček.

4. Poté přidáme k této směsi mouku s kakaem, nezapomeneme přesít! Mouka se tak krásně provzdušní a případné nepatřičné kousky zůstanou v sítku. Opět vše zlehka zamícháme. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájenou mléčnou čokoládu. Naposledy zlehka zamícháme. (Není problém nahradit část mléčné čokolády bílou...)

5. Těsto vlijeme na plech, který můžeme buď vymazat máslem a vysypat moukou, nebo položíme na dno pečicí papír. Já pekla v plechu o rozměrech 20 x 25 cm. Pokud máte větší formu, doporučovala bych dávku ze 3 vajec.
Pokud chceme, můžeme dozdobit lentilkami, nakrájenou čokoládou, oříšky a nebo nechat bez ozdob a dát péct do trouby. Pečeme na 180° asi 25 minut. Neměli bychom zapomenout, že každá trouba peče jinak a tak brownies po chvilkách kontrolovat. Na povrchu by měly být brownies krásně křupavé a vevnitř ještě trošku vláčné.



6. Po 25 minutách vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a poté nakrájíme na malé čtverečky (já jich měla 20).



Na brownies mě překvapila jejich křupavost a zároveň také zmiňovaná vláčnost. Milovníci čokolády prostě nemohou odolat!:) V létě si můžete brownies vychutnat společně s kopečkem vanilkové zmrzliny!:)

A na kolik vás tato čokoládová bomba přijde?
Suroviny jsem pořídila zhruba za 80 Kč. A časově asi 35 minut příprava, 25 minut pečení. Chuťově k nezaplacení samozřejmě..:)



Takže dobrou chuť!:)

...Pokud vyzkoušíte, podělte se se mnou s Vaším výsledkem! :) ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat